„Lončarsko kolo”. Keramički predmeti izrađeni u kalupu u jonsko-jadranskom bazenu od glavnih radionica do njihovih ogranaka: primjer južnog Ilirika (Archaeologia Adriatica, 2026)
Helenistička keramika izrađena u kalupu pojavljuje se u Ateni u posljednjoj četvrtini 3. stoljeća pr. Kr., a nadahnuće crpi ponajprije iz metalnih predložaka. Proizvodnja se brzo širi preko novonastalih radionica u Maloj Aziji i diljem istočnoegejskog područja te se uskoro učvršćuje na području srednjeg Mediterana. Jonsko-jadranski bazen postaje jedno od najvažnijih područja uključenih u produkciju ove kategorije keramike. Među poznatim proizvodnim područjima ističe se područje južnog Ilirika, s Dračem kao glavnim središtem. Na nekoliko drugih lokacija vjerojatno su djelovale satelitske radionice Dirahija, na što ukazuju izrazite sličnosti morfološkog i dekorativnog repertoara izrađene keramike.
Keywords: Drač; helenistička keramika; Ilirik; keramika izrađena u kalupu; keramika; Zgërdhesh