Morske školjke roda glycymeris spp. iz kasnoga gornjeg paleolitika istočnog Jadrana –doprinos arheomalakološkim istraživanjima (Archaeologia Adriatica, 2025)
Malakološki ostaci česti su na arheološkim nalazištima, a uključuju cjelovite ili fragmentirane ljušture puževa, školjkaša i koponožaca. Arheomalakologija, disciplina usmjerena na proučavanje takvih ostataka, omogućuje sagledavanje različitih aspekata prapovijesnog života – od ekonomije i prehrane do društvenih običaja i simbolike. Recentna istraživanja morskih školjki naglašavaju njihovu višestruku ulogu još od donjeg paleolitika, gdje su korištene kao ukrasi, alatke, spremnici i posude. Među vrstama koje se ističu svojom funkcionalnom raznolikošću posebno se izdvajaju školjke roda Glycymeris spp. U dosadašnjim su istraživanjima prapovijesnih nalazišta istočnog Jadrana nalazi školjki roda Glycymeris najčešće interpretirani kao osobni ukrasi, dok njihova moguća utilitarna funkcija nije bila sustavno razmatrana. Ovaj rad donosi pregled nalaza Glycymeris spp. iz kasnog gornjeg paleolitika s područja istočnog Jadrana, sažima dostupne podatke o njihovu kontekstu, očuvanosti i morfološkim karakteristikama. Usporedbom s recentnim istraživanjima o funkciji i ulozi morskih školjki u prapovijesnim kontekstima, ukazuje se na raznolikost interpretacija i potrebu za budućim funkcionalnim analizama koje bi mogle rasvijetliti višestruke uloge školjki roda Glycymeris u zajednicama istočnog Jadrana.
Keywords: arheomalakologija; Glycymeris spp.; kasni gornji paleolitik; istočni Jadran