Rezultati podvodnoga arheološkog istraživanja nalazišta Pod Narat u uvali Lučina u Brbinju na Dugom otoku (Archaeologia Adriatica, 2026)
Godine 2013. rekreativni ronilac iz Brbinja otkrio je podmorsko arheološko nalazište u uvali Lučina u naselju Brbinj na Dugom otoku. O otkriću je obavijestio arheologe iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, koji su potvrdili da je riječ o novovjekovnom lokalitetu. Većina pronađenoga arheološkog materijala sastoji se od ostataka građevinskih elemenata poput opeke i žbuke, ali i brojnih ulomaka keramike, stakla, lula za duhan te drugih manjih artefakata. Tijekom tri arheološke kampanje lokalitet je u cijelosti istražen i dokumentiran. Utvrđeno je da je riječ o heterogenom otpadu koji je vjerojatno služio za stabilizaciju broda tijekom plovidbe, a potom je izbačen u uvalu Lučina prije ukrcaja tereta. Na temelju pronađenih predmeta lokalitet se datira u ranu drugu polovicu 18. stoljeća.
Keywords: Brbinj; Pod Narat; novi vijek; balast; urbani otpad; podvodno arheološko istraživanje