Novi doprinos poznavanju gradinskih lokaliteta otoka Visa (Archaeologia Adriatica, 2026)
Terenska istraživanja na Visu provedena 2022. i 2024. omogućila su upotpunjavanje dosadašnjih razumijevanja prapovijesne mreže naselja i njihovih funkcija te otočne društvene dinamike. Pregled lokaliteta Grodac i Štracine omogućio je revizije dosadašnjih interpretacija. Na Grodcu su precizirane granice gradinskog prostora, dok je na Štracinama revidirana dosadašnja hipoteza o gradinskom naselju. Analizom pokretnog materijala iznose se novi dokazi o trgovinskoj razmjeni između urođeničkih zajednica i Grka tijekom željeznog doba, a nadopunjen je i vremenski horizont pojedinih lokaliteta. Terenskim pregledom prapovijesnih gomila i gradina utvrđeni su sustavi vizualne komunikacije između ključnih točaka koje su omogućavale strateški nadzor nad kopnenim i plovnim putovima.
Keywords: Vis; gradine; gomile; vizualne komunikacije