O jednom tipu amforoidnih pitosa sa željeznodobnih gradina otoka Korčule (Archaeologia Adriatica, 2026)
Angažman na proučavanju gradinskih naselja otoka Korčule u posljednje je vrijeme dobio na intenzitetu, prije svega arheološkim istraživanjima na gradini Kopila kod Blata i Stine kod Žrnova. Uz to, pojedina gradinska naselja bila su i mjestom višestrukih rekognosciranja, a jedno je od njih i Smokviška gradina, pozicionirana nad glavnom transverzalom koja spaja zapadni i središnji dio otoka. Navedena tri lokaliteta mjesta su nalaza specifičnih keramičkih predmeta koji po morfološkim odlikama odgovaraju amforama, no po dimenzijskima i tehnološkima skladišnim posudama tipa pitos. U radu se raspravlja o potencijalnim uzorima za njihovo oblikovanje te donosi viđenje njihova vremenskog, ishodišnog i namjenskog određenja, i to u kontekstu do sada poznatih okolnosti života mlađe željeznodobnih zajednica otoka Korčule.
Keywords: Kopila; otok Korčula; mlađe željezno doba; amfore; pitosi