Zašiljeno koštano oruđe iz brončanodobnog Stobreča: sirovinska, tehnološka, tipološka i funkcionalna analiza (Archaeologia Adriatica, 2026)
Ovaj rad pruža prvu studiju grupe zašiljenih koštanih oruđa iz nedavno otkrivenog i dijelom istraženoga prapovijesnog naselja na području današnjeg Stobreča kod Splita, odnosno, po svemu sudeći, njegova srednjeg i kasnog brončanodobnog horizonta. Provedene su detaljne analize sirovine, tehnologije izrade, tipologije i funkcije kako bi se rekonstruirali aspekti svakodnevnog života ove prapovijesne zajednice te produbio uvid u njezine ekonomske aktivnosti i strategije iskorištavanja resursa. Istraživanje je pokazalo dominantnu upotrebu kostiju domaćih životinja, uz prisutnost lovne komponente. Morfološke karakteristike kostiju, kao i razvijene metode obrade, bile su ključne za oblikovanje oruđa poput probojaka, šila, igala i projektila. Funkcionalna interpretacija, temeljena na mikroskopskoj analizi tragova, ukazuje na obradu kože i biljnih vlakana te tekstilnu proizvodnju, kao i potencijalnu upotrebu u lovu ili ratovanju. Obogaćujući skromnu građu o prapovijesnim koštanim izrađevinama na istočnojadranskom priobalju, ova studija istodobno naglašava važnost interdisciplinarnoga holističkog pristupa za cjelovitu rekonstrukciju prapovijesnih praksi.
Keywords: koštane izrađevine; sirovina; tehnologija; tipologija; funkcionalna analiza; brončano doba; Stobreč; Dalmacija