Tauriana: antičko naselje u Nov Dojranu na cesti Via Axia (Archaeologia Adriatica, 2026)
Antičko naselje Tauriana, smješteno kod današnjeg Nov Dojrana u Sjevernoj Makedoniji, predstavlja važnu arheološku i povijesnu točku kao jedna od posljednjih postaja na jednom od antičkih cestovnih pravaca u rimskom razdoblju – na cesti Via Axia, čija je trasa dokumentirana na poznatoj karti Tabula Peutingeriana. Trasa Via Axia protezala se od Thessalonice prema sjevernoj granici Rimskog Carstva kroz dolinu rijeke Vardar (antički Axius) još u ranoj antici. Dolina rijeke Vardar služila je kao drevna komunikacijska ruta još od antike, povezujući različite regije i olakšavajući trgovinu, vojne kampanje i kulturnu razmjenu između juga i sjevera, osobito u ranom antičkom razdoblju. Iako za Taurianu ne postoje mnogi pisani izvori, arheološka istraživanja područja Nov Dojrana otkrivaju važne nalaze koji ukazuju na to da je ovo bilo važno naselje s urbanim elementima u razdoblju Rimskog Carstva. Naime, na cijelom prostoru suvremenog naselja Nov Dojran pronađeni su ostaci građevina, nekropole i veliki broj pokretnih nalaza, poput keramike, kovanica i nakita, koji se datiraju u ranorimski i kasnorimski carski period. Ova arheološka svjedočanstva ukazuju da Tauriana nije bila samo tranzitna točka u cestovnoj mreži između različitih dijelova Rimskog Carstva, već i važan urbani centar s ekonomskom i kulturnom funkcijom. Iako, za razliku od drugih antičkih gradova i naselja u Makedoniji, nije detaljno istražena i ostaje u sjeni većih centara, Tauriana predstavlja ključan pokazatelj za razumijevanje regionalne uloge Dojrana u antičko doba, osobito u kontekstu integracije ovog prostora u sustav Rimskog Carstva.
Keywords: Tabula Peutingeriana; antika; rimski period; Tauriana; Via Axia; antičke cestovne mreže; arheološka istraživanja; Nov Dojran