(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2013)
Na lokalitetu Pakoštane–Crkvina arheološkim su istraživanjima od 2006. do 2013. godine otkriveni ostaci crkve sv. Marije koja je pripadala srednjovjekovnom naselju Zablaće. Uz crkvu su otkrivene i pomoćne prostorije te srednjovjekovno groblje. Svojim osobitostima ističe se grob 75. Riječ je o zidanoj grobnici romaničkih stilskih karakteristika. Izgradnja ove neobične grobnice može se smjestiti u 12. stoljeće i usporediti s grobnicom opatice Vekenege u benediktinskom samostanu Sv. Marije u Zadru, a na osnovi očuvanih dijelova moguća je i njena djelomična rekonstrukcija. Osim raskošne arhitekture groba 75 treba također u njemu izdvojiti i nalaze koji se većim dijelom odnose na nakit, dijelove nošnje i novac. Grob 75 te ostatak otkrivenih grobova i nalaza na lokalitetu upućuju na njegov izuzetan značaj u razdoblju od 12. do 16. stoljeća.