(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2023)
U radu su prikazani rezultati antropološke analize srednjovjekovnog i novovjekovnog kumulativnog uzorka s područja Dalmacije. Analizirani su pokazatelji subadultnog stresa cribra orbitalia i hipoplazija zubne cakline te njihova međusobna korelacija, kao i korelacija s doživljenom dobi i pokazateljem nespecifičih zaraznih bolesti – periostitisom. Rezultati rada doprinose razumijevanju životnih uvjeta djece na arheološkim lokalitetima Dalmacije, te njihovoj usporedbi s uvjetima života djece u kontinentalnoj Hrvatskoj i okruženju. Analiza je pokazala nešto bolje životne uvjete u Dalmaciji nego u kontinentalnoj Hrvatskoj, no količina stresa kojoj su bila izložena djeca na obama uzorcima iznimno je visoka, a šansa za preživljavanje do odrasle dobi mala.