(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2025)
ikonografske i funkcionalne točke gledišta stubci s protomama Jupitra-Amona i Gorgone (Meduze) najinteresantniji su, ali i najkontroverzniji elementi skulpturalne dekoracije Foruma antičkog Jadera. Njihov arhitektonski kontekst ni do danas nije nedvojbeno razjašnjen. Zaslužni istraživač Foruma M. Suić isprva je smatrao da su stajali unutar čeone balustrade kapitolijskog hrama. Iako su danas upravo tako prezentirani, tu pretpostavku demantira nekoliko detalja izrade. S vremenom ih je očito postao svjestan i Suić, koji je stubce naknadno pripisao „gornjoj balustradi“ severske bazilike. Tu mogućnost, međutim, negiraju stilske, tehnološke i ikonografske pojedinosti, koje pokazuju da su stubci znatno stariji. Suićevu atribuciju bazilici u nekim tekstovima prati crtaća dokumentacija koja stubce igrom slučaja prikazuje unutar galerije forumskog trijema, a upravo je to položaj u koji se stavljaju formom i dekoracijom slični stubci iz Pule. Nedavno otkriće dobro očuvanog pluteja u funkciji ograde između zadarskih stubaca omogućilo je točniju projekciju duljine tih elemenata, a time i udaljenosti na kojoj su stubci izvorno stajali. U radu se na temelju novih spoznaja i recentne literature preispituju mogućnosti arhitektonske kontekstualizacije zadarskih stubaca, ali i druga važna pitanja u vezi s rekonstrukcijom trijema zadarskog Foruma kao najizglednijeg kandidata za njihov smještaj: dimenzije stupova, visina trijema, pripadnost stupova iz prizemlja i matroneja Sv. Donata.