Istraživanja tumula na Ljubačkoj kosi 2007. godine (Archaeologia Adriatica, 2011)
U okviru terenske nastave studenata arheologije Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru 2007. godine poduzeta su istraživanja triju tumula na Ljubačkoj kosi. Pri tom je otkriveno sedam inhumacijskih pokopa i brojni prilozi po kojima se posebno ističe tumul 1. Pronađeni prilozi omogućili su datiranje tumula približno u II. fazu liburnske kulture ili 8./7. st. pr. Kr.