Keramičke čaše s varaždinskog Staroga grada (Archaeologia Adriatica, 2012)
Tijekom 2006. godine Arheološki je odjel Gradskog muzeja Varaždin proveo do sada prvo veće arheološko istraživanje vanjskih fortifikacijskih struktura Staroga grada. Prilikom istraživanja sjeverne i zapadne mokre grabe, prokopane tijekom 16. st., u vrijeme velike renesansne modernizacije srednjovjekovne utvrde, prikupljena je brojna i raznolika arheološka građa. Radi se o oštećenim i neupotrebljivim predmetima, odbačenim kao nepotreban otpad u vodu obrambenog jarka. Iz velike količine različitog keramičkog posuđa izdvojene su jednostavne konične čaše koje čine jednu od kategorija stolnog posuđa odnosno posuđe za piće. Obradom nalaza s ovog istraživanja do sada je identificirano trinaest čaša istoga tipa. Iako se međusobno razlikuju u nekim detaljima, one ipak predstavljaju prepoznatljivu tipološku cjelinu te ih se pripisuje tipu jednostavnih koničnih čaša. Prema stratigrafskom položaju te usporedbom s poznatim primjercima s drugih nalazišta, čaše su datirane u kasni srednji vijek odnosno u 15. st., uz moguću uporabu i početkom 16. st. S obzirom na jednostavnost izrade, skromnu dekoraciju te masovnu proizvodnju pripisuju se lokalnoj produkciji te se njihova uporaba povezuje s pripadnicima nižeg socijalnog sloja unutar feudalne utvrde.