Kasnosrednjovjekovni i novovjekovni nalazi iz podmorja otoka Bapca u Pašmanskom kanalu (Archaeologia Adriatica, 2017)
Rekognosciranjem podmorja otoka Pašmana 2009. godine u moru kod otoka Bapca otkriveni su arheološki nalazi iz kasnosrednjovjekovnog i novovjekovnog razdoblja. Nalazi su otkriveni u zapadnoj uvali otoka Bapca koja je okrenuta prema mjestu Pašman na istoimenom otoku. Na ovom mjestu Pašmanski kanal je najuži, a zbog povoljnoga prirodnog položaja i zaštićenosti od svih vjetrova lokalitet vjerojatno predstavlja sidrište. Pronađeni materijal nalazio se rasut na dubini od 3 do 4 metra. Najbrojnije su zastupljeni keramički nalazi među kojima prevladava glazirana kuhinjska i stolna keramika, dok je stakleno posuđe zastupljeno u malom broju. Tipološki raznovrstan materijal govori u prilog tome da se vjerojatno radi o sidrištu u koje su se brodovi sklanjali zbog nevremena ili noćenja tijekom čitavog niza stoljeća.