Oluja kod Girskih stijena i smrt Ajanta Malog (Archaeologia Adriatica, 2020)
Mit nam kaže da je Ajant Mali (ili Oilejev ili Lokranin) poginuo u oluji na Girskim stijenama. Još od antike se pokušavalo locirati te stijene: od Eubeje i rta Kafereja, preko Andra i Tena, do Mikona. Njihovo mjesto nije bilo točno poznato više zbog toga što pripadaju mitološkoj, a ne stvarnoj geografiji, nego što bi bilo s vremenom zaboravljeno. Isto je tako i Ajant Mali porijeklom „biće s praga“, jedan od onih likova koji su označavali prijelaz iz ovoga u Onaj svijet, koji je kasnije došao u junačke epove kao „povijesni“ heroj koji se borio pod Trojom, poznat po bogohuljenju i zločinima zbog kojih su ga bogovi kaznili poslavši na njega oluju kad se vraćao iz Troje.