Radionički pečati na italskoj tera sigilati iz Zatona kod Zadra (Archaeologia Adriatica, 2022)
U članku se obrađuje dio arheološke građe prikupljene prilikom sustavih podvodnih istraživanja antičke luke u Zatonu na položaju rt Kremenjača, provedenih od strane Odjela podvodne arheologije Arheološkog muzeja u Zadru. Istraživanja su sa većim ili manjim prekidima odvijala od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća do 2019. godine. Tijekom dugogodišnjih istraživanja u luci su pronađeni osim mnoštva raznovrsnih arheoloških nalaza i ostaci tri brodske konstrukcije sa šivenim oplatama, kao i ostaci lukobrana. Obrađeni keramički nalazi predstavljaju ulomke raznih tipova italske i sjevernoitalske sigilatne produkcije označenih radioničarskim pečatima sa istraživanja od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća do 2012. godine. Uvid u radioničarske pečate pronađene u podmorju Zatona donosi popis poznatih radioničarskih pečata prisutnih na 39 ulomaka tanjura i 38 ulomaka zdjelica kao i neke dosad nepoznate, sa fotografijama i obrisima istih raspoređenih u tablicama prema tipovima posuda. U korpusu obrađenih posuda prevladavaju sjevernoitalske radionice, iako je zapravo najviše neidentificiranih radionica, dok je radionica sa najviše primjeraka ona sa pečatom M. S. MOSCHVS.