(untitled) (In situ, 2024)
Nakon nekoliko kratkih probnih kampanja kojima je cilj bio utvrditi arheološki potencijal, tijekom 2022. godine započela su sustavna iskopavanja Kozje peći na Dugom otoku. Pećina se nalazi na sredini otoka na visini od oko 200 m nad morem, otprilike kilometar sjeverozapadno od ulaza u radarsku postaju na Veloj straži. Iskopavanja su obavljana u sklopu projekta EpiC Hrvatske zaklade za znanost (IP-2019-04-6115). Ona se trenutačno izvode na prostoru od 20 m2 što bi trebalo biti dovoljno za neometan rad na dubljim slojevima. Iskopavanjem je definirano 12 razina hodnih površina koje pokazuju kulturnu sliku kakvu smo vidjeli u probnoj sondi. Jedino nalaza kasnog srednjeg ili novog vijeka gotovo da i nema, nego se gotovo od početka počinju pojavljivati nalazi s karakteristikama antičkog razdoblja.