(untitled) (In situ, 2024)
Istraživanje brodoloma kod otočića Gnalića započelo je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon nekoliko pokušaja istraživanje je nastavljeno u sustavnom obliku 2012. godine, pod vodstvom Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Tijekom 2021. godine oslobođen je pristup glavnom brodskom rebru koje se nalazilo u sredini broda. Ove godine nastavilo se s otkrivanjem površine pod kojom se nalaze rebreni nastavci koji pripadaju glavnom rebru, kako bi se utvrdio osnovni oblik broda. Krajem istraživanja, u jednom od kvadrata u središnjem dijelu broda otkrivena je olovna hodočasnička medalja s natpisom na objema stranama. Natpis je u trenutku pronalaska djelovao potpuno nečitko, ali su preliminarno čišćenje i konzervacija omogućili njegovu daljnju analizu, koja je još uvijek u tijeku. Iako je zbog velike količine brodskog balasta istraživanje relativno sporo napredovalo, ove je godine središnji dio broda pripremljen za detaljno čišćenje tijekom sljedeće istraživačke kampanje.