(untitled) (In situ, 2024)
Rad donosi rezultate arheoloških istraživanja provedenih u pećini Vlakno na Dugom otoku tijekom 2022. godine. Pećina Vlakno smjestila se na središnjem dijelu Dugog otoka nasuprot otoka Rave. 40 m2 iskoristivog prostora, u kombinaciji s velikim ulazom okrenutim prema jugoistoku i izvorom vode u blizini pokazalo se kao izvrsno mjesto za boravak manjih zajednica tijekom kasnog paleolitika i ranog mezolitika. Stratigrafskom sekvencom pećine Vlakno još od najdublje dosegnutih razina dominiraju slojevi s nalazima epigravetijenske kulture. Ovogodišnja kampanja usmjerena je na istraživanje onih koji se datiraju u razdoblja prije 17000 godina.