(untitled) (In situ, 2024)
Pećina u Ždrilu kod Rovanjske od prije je poznata u literaturi kao nalazište ranog neolitika. Tijekom posljednjih godina, probnim i sustavnim istraživanjima, potvrđeno je postojanje važne neolitičke stratigrafske sekvencije prije svega povezane s depozicijom tzv. facijesa „slojevite torte“ slojeva koji upućuju na funkciju objekta kao prostora za čuvanje stoke. Paleolitička faza, unatoč malom broju pokretnih arheoloških nalaza, upućuje na korištenje pećine u gornjem i moguće srednjem paleolitiku.