(untitled) (In situ, 2024)
U svibnju 2023. godine provedeno je arheološko istraživanje Vaganačke pećine na primorskoj strani južnog Velebita, a u svrhu pristupa lokalitetu nakon gotovo 40 godina upotrebom suvremenih metoda istraživanja kako bi se prikupili podatci koji prije nisu bili dostupni. Otvorene su dvije sonde koje za sada upućuju na dvojnu upotrebu prostora objekta, odnosno stambeni dio i dio za držanje životinja. Ova pretpostavka za sada se odnosi samo na razdoblje brončanog doba, dok je za starija razdoblja sigurno samo da je pećina korištena za držanje životinja.