(untitled) (In situ, 2024)
Otočić Gnalić nalazi se na jugoistočnom kraju otoka Pašmana, pred južnim ulazom u Pašmanski kanal. Godine 1967. u podmorju otočića službeno je evidentirana brodska olupina iz kraja 16. stoljeća. Nakon početnih zaštitnih istraživačkih kampanja, četrdeset pet godina poslije napravljeno je probno istraživanje, a nakon odličnih rezultata pokrenut je sustavan istraživački rad koji je još uvijek u tijeku. U Državnom arhivu u Veneciji potvrđeno je kako je riječ o brodu Gagliana grossa, koji je porinut u Veneciji 1569., a potonuo je na putu za Carigrad trinaest godina kasnije. Dosadašnjim istraživanjima dosegnut je središnji dio broda, u kojem se nalazi glavno rebro. U podmorskom iskopu pronalazi se i velika količina ingota olovnog bjelila, pakiranog u male bačve, te brojni predmeti iz brodskog tereta.