(untitled) (In situ, 2024)
Nalazište Crkvina u selu Šopotu kod Benkovca smješteno je na južnoj padini Grubića glavice. Prva istraživanja provedena su 20-ih godina 20. stoljeća tijekom kojih su nađeni ostatci crkve, crkvenog namještaja s natpisom kneza Branimira i groblje datirani u rani srednji vijek. Revizijska istraživanja i konzervacija crkve uslijedili su 80-ih godina 20. stoljeća, a sustavna istraživanja nastavljena su od 2016. U ovoj kampanji istraživali su se grobovi zapadno od crkve, a riječ je o dvama horizontima grobova, i to starijem, ranosrednjovjekovnom te mlađem iz 13.-14. stoljeća.