(untitled) (In situ, 2025)
U 2024. godini nastavljena su arheološka istraživanja lokaliteta Crkvina u Šopotu nedaleko od Benkovca. Tijekom ovogodišnje kampanje koju provodi Zavičajni muzej Benkovac u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, nastavljeno je istraživanje grobova na prostoru zapadno od crkve. Riječ je o višeslojnom groblju s različitim tipovima grobova, od ukopa u jednostavne zemljane rake do grobova s arhitekturom od kamenih ploča i amorfnog kamenja. Uz ostale grobove na lokalitetu je pronađena i istražena kamena konstrukcija koja predstavlja manju grobnu parcelu, unutar koje su nađena dva groba s arhitekturom, postavljeni jedan iznad drugoga, a otkrivene su još četiri slične konstrukcije koje tek treba istražiti.