(untitled) (In situ, 2025)
Brodolom kod rta Ratca na otoku Koločepu iznimno je vrijedno podmorsko arheološko nalazište iz ranoga novog vijeka. Usprkos tomu, o njemu se do sada nije povela odgovarajuća briga pa se stanje na njemu i dalje narušava neovlaštenim ronilačkim aktivnostima. Tijekom stručnog očevida i površinskog čišćenja nalazišta 2024. godine pronađeni su brojni predmeti iz brodske opreme i tereta, a otkriveni su i odlično očuvani ostatci drvene brodske konstrukcije. Iako je nalazište trenutačno zaštićeno geotekstilom, takva je zaštita samo privremenog karaktera pa je nastavak istraživanja, čini se, za sada najpovoljniji način dugoročne zaštite.