Arheološki nadzor i istraživanja u Tuđmanovoj ulici u Zadru (In situ, 2024)
Rad donosi preliminarne rezultate arheoloških istraživanja provedenih prilikom rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana u Zadru. Unatoč tomu što spomenuta prometnica prolazi kroz srce rimskodobne zadarske nekropole, prilikom nadzora otkriven je razmjerno mali broj grobova iz tog vremena. Glavni razlog tomu je što je veći dio iskopa, dubok pretežito od 120 do 150 cm, išao kroz slojeve recentnog nasipa. Manja arheološka iskopavanja provedena su na prostoru uz samostan sv. Ivana. Unutar sonde površine 46 m2 definirano je i istraženo devet grobova inhumiranih pokojnika. Rezultati 14 C analize kostiju pokojnika datiraju pokop u vrijeme između 1634. i 1794. godine.
Keywords: arheološki nadzor; arheološka iskopavanja; Zadar; ulica dr. Franje Tuđmana