Rezultati arheološkog nadzora u Ulici Stratico u Zadru (In situ, 2024)
U listopadu 2022. godine proveden je arheološki nadzor nad iskopom kanala za strujni i vodoopskrbni priključak zgrade stare Tehničke škole. Nadzor je obuhvatio ulice Stratico, Bartola Kašića i Šime Vitasovića. Ovim iskopom do kraja su istraženi već poznati kontrafora čime se dobila njihova puna dužina, a iskop je, čini se, zahvatio i dio petog, do sada nepoznatog kontrafora. Tijekom nadzora nad iskopom za vodoopskrbni priključak jugozapadno od zgrade naišlo se na ostatke kaldrme u dužini od 11 metara s prekidima zbog oštećenja. Vjerojatno je riječ o cesti izgrađenoj nakon rušenja bedema 1907. godine.
Keywords: Zadar; ulica Stratico; arheološki nadzor; kontrafori; kaldrma