Arheološki nadzor u samostanu sv. Frane u Zadru (In situ, 2024)
U razdoblju od svibnja do rujna 2022. godine tijekom preuređenja i obnove zapadne zgrade Samostana sv. Frane u Zadru, Odjel za arheologiju provodio je arheološki nadzor nad svim zemljanim iskopima koji su se provodili u sklopu obnove. Zemljani radovi u sklopu obnove pretežito su bili vezani uz iskope temelja kako bi se mogli dokumentirati i ojačati. Širina iskopa iznosila je najčešće do 100 cm, a dubina je ovisila o dubini samih temelja. Iskopi unutar zapadnog dijela samostanskog kompleksa upućuju na to da su najveće dogradnje i promjene nastale u vrijeme baroka u 18. stoljeću. Tijekom iskopa unutar klaustra, očekivano se naišlo na novovjekovne grobnice s višestrukim pokopima i sloj dislociranih kostiju među njima.
Keywords: arheološki nadzor; samostan sv. Frane; Zadar; srednji vijek; novi vijek