Potopljeno neolitičko nalazište na Solinama (Korčula) (In situ, 2024)
Lokalitet Soline nalazi se oko 2,5 kilometara jugoistočno od grada Korčule. Istraživanjima iz 2021. jasno je definiran segment zidane obale koja u obliku sedmerokuta okružuje cijeli lokalitet. Jasno definirana zidana obala čini granicu neolitičkog naselja prema moru, stoga je ovogodišnja kampanja bila usmjerena na istraživanje unutrašnjeg dijela naselja. Istraživani prostor pokazao je znatno drugačiju strukturu u odnosu na ostale dijelove lokaliteta. Deponirani sloj sastoji se većinom od mulja i drvenih grana, iverja, te komadića ugljena. Na nekim mjestima primijećena je i koncentracija biljnih vlakana nalik na sijeno. Na nekoliko nivoa vide se i urušenja pločastog kamena od okolnih konstrukcija. Unutar sloja se nalazila i veća količina keramičkih oblika čiji ukrasi dokazuju vrijeme kasnoneolitičke hvarske kulture, zatim kremena sječiva i vrhovi kremenih strelica. Osim toga pronađene su i fino obrađene koštane alatke. Od bioarheološkog materijala pronađene su životinjske kosti, te brojne ljušture badema, te tek tri koštice masline.
Keywords: Korčula; Soline; neolitik; hvarska kultura