Zaštitna arheološka istraživanja u Segetu Donjem (In situ, 2024)
U sklopu pripremnih radova za uređenje dijela obale istočno od marine Baotić u naselju Segetu Donjem, Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju i tvrtka Stratum d. o. o. proveli su zaštitna arheološka istraživanja s ciljem utvrđivanja postojanja eventualnih arheoloških ostataka na spomenutom području. Arheološka istraživanja na kopnu otkrila su tragove nasipavanju cjelokupnog prostora zemljom i amorfnim kamenjem od novog vijeka do recentnih razdoblja, a podvodnim istraživanjima otkriveni su i tragovi obalne linije iz vremena antike, kao i ostatci antičkog pristaništa izgrađeno od 1. do 3. stoljeća. U stoljećima koja su uslijedila, do današnjih dana, podizanje morske razine preplavilo je antičku obalu, te se ona danas nalazi oko 30 metara udaljena od današnje obale.
Keywords: Seget Donji; zaštitna arheološka istraživanja; antika; novi vijek; pristanište