Vela pećina kod Kali (In situ, 2024)
Probna istraživanja Vele pećine kod Kali na Ugljanu potvrdila su arheološki potencijal nalazišta. Kulturni slojevi dokumentirani su do relativne dubine od 1,2 m odnosno do pojave matične stijene. Inventar nalaza činili su većinom predmeti od lomljenog kamena i životinjske kosti. Na temelju preliminarnog pregleda, prije svega litičkog skupa, donji dio stratigrafskog slijeda moguće je datirati u razdoblje kasnog glacijala u vremenskom smislu, odnosno kasnog epigravetijena u kulturno-kronološkom smislu.
Keywords: Vela Pećina; Kali; Ugljan; epigravetijen; gornji paleolitik