Arheološka istraživanja Gradine u Vrani (In situ, 2024)
Na položaju Gradina u Vrani nalaze se ostatci utvrđenog srednjovjekovnog i novovjekovnog naselja važnog za hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu. Tijekom 2023. provedena je četvrta istraživačka kampanja na prostoru smještenom između gotičke crkve i poligonalnog bedema s pokosom gdje je istraženo više različitih slojeva koji su nastali kao posljedica namjernog nasipavanja prostora i ojačanja zidova početkom novog vijeka. Otkrivena je i hodna površina, a u zapadnom dijelu stube i otvor koji su sekundarno zatvoreni. Pokretni arheološki nalazi mogu se datirati od 13. do konca 15. ili početka 16. stoljeća.
Keywords: Vrana; Gradina; utvrđeno naselje; srednji vijek; novo doba