Dvojna grobnica na svod u uvali Sv. Luke kod Jelse (In situ, 2024)
Na prostoru uvale Sv. Luke, koja se još naziva „Carkvica“ ili „Crikvica“, u studenom 2023. godine u suradnji Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i arheološke tvrtke Kantharos d. o. o. provedena su rekognosciranja i probna arheološka istraživanja. Na istočnom dijelu uvale, nedaleko od manje srednjovjekovne crkve sv. Luke, nalaze se ostaci antičke arhitekture, vjerojatno vile rustike, a pod morem ostatci pristaništa, dok se dvojna grobnica na svod nalazi na suprotnoj, zapadnoj obali uvale. Istraživanja su uključila čišćenje i dokumentiranje dvojne grobnice na svod. Pokazalo se da je grobnica kasnoantička te da je vrlo vjerojatno nastala u blizini starokršćanske crkve.
Keywords: Hvar; sv. Luka; grobnica na svod; vila rustika; pristanište