Arheološka istraživanja na lokalitetu gradina u Turnju (In situ, 2025)
U radu se donose rezultati arheološkog iskopavanja na brončanodobnom lokalitetu Gradina u Turnju provedenog tijekom 2024. godine. Ovogodišnja istraživanja bila su usmjerena na dio bedema uz zapadnu stranu ulaza u gradinu gdje su, unutar plašta bedema, otkrivena dva groba s četiri pokojnika, dominantno dječje dobi. Jedan od navedenih grobova sadržavao je i brojne metalne priloge, te, po svemu sudeći, i jantarne perle što je zasad iznimno rijedak nalaz na prostoru sjeverne Dalmacije. Također, ukopi u fortifikacijskim strukturama dosad nisu zabilježeni na prostoru Dalmacije u kontekstu brončanodobnih naselja, a pojava je to rijetko dokumentirana i na širemu jadranskom području. Dodatno je istražena još jedna sonda unutar naselja (sonda 5) koja je pokazala identičnu stratigrafsku i kulturnu sliku s ostalim prethodno istraženi sondama.
Keywords: Gradina u Turnju; sjeverna Dalmacija; brončano doba; bedem; grobovi