Senj – Alej (In situ, 2025)
Tijekom izgradnje stambenog objekta u Senju na predjelu Alej k. č. 802/1 k. o. Senj provedeni su arheološki nadzor i iskopavanje. Tom prigodom pronađeni su ostatci crkveno-samostanskog kompleksa s grobljem koji je otkriven i djelomično istražen i tijekom istraživanja 2021. godine. Lokalitet nije istražen u cijelosti, već samo do one dubine koja će biti devastirana građevinskim radovima. Objekt čiji su ostatci pronađeni ovim istraživanjima srušen je u 16. stoljeću, kada je Ivan Lenković dao srušiti sve zgrade izvan zidina Senja kako ne bi poslužile kao utvrda Turcima u neposrednoj blizini grada. Istraživanjem je pronađeno i groblje, a istraženo je pet grobova. U 18. ili 19. stoljeću na ovom prostoru gradi se objekt četvrtastog tlocrta s dvama kontraforima s unutrašnje strane koji funkcionira vrlo kratko. Nakon toga se teren nivelira, nasipavaju se velike količine zemlje te je prostor zadobio današnji izgled.
Keywords: Senj; Alej; srednji vijek; novi vijek; Ivan Lenković