Istraživanje teškog bombardera B-24 h Liberatora Lady Luck u podmorju otoka Biševa (In situ, 2025)
Poznato je da su dana 17. studenoga 1944. godine savezničke sile uputile 630 borbenih aviona u misiju bombardiranja industrijske zone Beča. U misiji je sudjelovao i bombarder B-24H #42-52774, nadimka Lady Luck, pod vodstvom pilota Henryja Millsa. Iako je cilj misije uspješno postignut, motore bombardera oštetila je protuzračna obrana, što je i uzrokovalo avionsku nesreću pri pokušaju slijetanja na viški aerodrom. Podvodni arheološki lokalitet s ostatcima olupine nalazi se zapadno od otoka Biševa i obuhvaća ukupno tri položaja (L 1-3), na prosječnoj dubini od 90 metara. Istraživanje je pokrenula Agencija za pronalazak nestalih osoba (DPAA), pod vodstvom organizacije RPM Nautical Foundation, u suradnji s partnerima i vanjskim izvođačima, s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka preminulih članova posade aviona, a zatim i njihove repatrijacije u Sjedinjene Američke Države. U 2024. godini provela se treća istraživačka kampanja u kojoj se, nakon izrade dokumentacije postojećeg stanja daljinskim metodama i fotogrametrijom, nastavio iskop u ciljanim sondama na položaju 1 (L 1), gdje se nalazi glavnina dijelova bombardera (trup, rep, krila). Članak opisuje tijek istraživačke kampanje, metodologiju rada i intervencije na podvodnom nalazištu.
Keywords: bombarder; Lady Luck; otok Biševo