Brodolom kod otočića Gnalića (Gagliana grossa, 1583.) (In situ, 2025)
Sustavno istraživanje brodoloma kod otočića Gnalića, koje je započelo 2013., nastavilo se tijekom kolovoza 2024. godine, s ciljem izmještanja svih elemenata glavnoga brodskog rebra, nastavka istraživanja u smjeru pramca te uklanjanja bačava iz krmenog i središnjeg dijela broda. Svi su ciljevi s uspjehom realizirani, ali je količina novootkrivenih bačava u pramčanom dijelu broda znatno usporila podmorski iskop. U središnjemu krmenom dijelu broda otkrivena je jedna potpuno očuvana bačva. Glavno je rebro, nakon izmještanja, podijeljeno u sedam cjelina, fotogrametrijski dokumentirano te ostavljeno na morskom dnu do sljedeće istraživačke kampanje.
Keywords: Gnalić; brodolom; kasna renesansa; bačve; glavno rebro