Rani novovjekovni brodolom kod rta Ratca na otoku Koločepu (In situ, 2025)
Brodolom kod rta Ratca na otoku Koločepu iznimno je vrijedno podmorsko arheološko nalazište iz ranoga novog vijeka. Usprkos tomu, o njemu se do sada nije povela odgovarajuća briga pa se stanje na njemu i dalje narušava neovlaštenim ronilačkim aktivnostima. Tijekom stručnog očevida i površinskog čišćenja nalazišta 2024. godine pronađeni su brojni predmeti iz brodske opreme i tereta, a otkriveni su i odlično očuvani ostatci drvene brodske konstrukcije. Iako je nalazište trenutačno zaštićeno geotekstilom, takva je zaštita samo privremenog karaktera pa je nastavak istraživanja, čini se, za sada najpovoljniji način dugoročne zaštite.
Keywords: brodolom; 17. stoljeće; Rt Ratac; trgovački brod; željezni topovi