Reviews (Libellarium: journal for research in the field of information and related sciences, 2012)
Martyn Lyons, 2010. A History of Reading and Writing In the Western World. Palgrave Macmillan.Oxfordski doktorand i australski profesor Martyn Lyons u posljednjih je 20-ak godina objavio niz rasprava o ranonovovjekovnoj povijesti Europe s naglaskom na Francusku revoluciju i Napoleonsko doba te o povijesti knjige u Europi i Australiji, a Povijest čitanja i pisanja u Zapadnom svijetu sinteza je razmišljanja o njegovoj drugoj znanstvenoj preokupaciji. U toj knjizi Lyons kreće od sadašnjice i njome završava. Sadašnjica mu daje poticaj, jer počinje s tezom da se suvremenim brzim promjenama u tekstualnoj i vizualnoj komunikaciji treba pristupiti iz povijesne perspektive i završava njome kao posljednjim dijelom povijesnog pregleda čitateljskih i spisateljskih praksi. Nepoznavanje povijesti, smatra Lyons, rezultiralo je nepotpunim razumijevanjem promjena jer se bez povijesne perspektive ne može niti znati što je u stvari novo, te je knjiga i napisana sa svrhom primjene povijesne perspektive na istraživanje i razumijevanje knjige, čitanja i pisanja. Iako vjeruje da buduća istraživanja ne bi smjela razdvajati povijest čitanja od povijesti pisanja, Lyons napominje da i u njegovoj knjizi prevladava problematika čitanja, jednostavno stoga što je takvo trenutno stanje istraženosti.Laura J. Miller. 2007. Reluctant Capitalists. Bookselling and the Culture of Consumption. Chicago - London: The University of Chicago Press.Iako objavljena prije četiri godine, knjiga Laure J. Miller zaslužuje pozornost i prikaz, jer je riječ o za sada teorijski vjerojatno najpotkovanijoj knjizi o suvremenom knjižarstvu. Autorica je istražila kulturu trgovanja, posebice kulturu maloprodaje i potrošnje, dokazujući da debata o suvremenim promjenama u knjižarstvu - riječ je o zamjeni malih knjižara golemim prodajnim lancima, a autorica se na žalost ograničila na američko knjižarstvo - odražava jačanje uloge maloprodaje i kulture šopinga u svakodnevnom životu, kao i opće uvjerenje da slobodna kupnja u samoposluzi postaje način ispunjenja pojedinca.