(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Svrha rada jest predstaviti aktivnosti koje je Hrvatski povijesni muzej (HPM) poduzeo s ciljem čuvanja kulturne baštine i predstavljanje tih aktivnosti digitalnom strategijom. To je primijenjeno u HPM-u osnivanjem digitalnog uredništva koje je nadgledalo i vodilo prisutnost Muzeja na društvenim mrežama i mrežnim stranicama. Pristup/metodologija. Koristeći kao primjer virtualne izložbe, objave na društvenim mrežama i sakupljene podatke, rad predstavlja povećanje virtualnih posjetitelja i korisnika koji konzumiraju kulturnu baštinu na digitalnim platformama. Održavanje specifičnog virtualnog identiteta Muzeja pomoglo je tome povećanju, a predstavljeno je povećanjem broja posjetitelja na mrežnim stranicama. Podatke je sakupio i interpretirao autor s pomoću Google Analytics i Instagram analitičkih podataka za vrijeme 2020. godine, a pretpostavljaju mogućnost i potencijal digitalnog muzeja kod modernih korisnika. Rezultati. Podaci pokazuju kako su mrežni korisnici imali velik interes za muzejski rad i da promocija društvenim mrežama generira velik broj posjetitelja jednako kao i stvarna izložba. Ukazuje se na to da postoji interes za digitalnim muzejom i promoviranjem muzejskog rada na mrežnim stranicama. Ograničenja. Podaci korišteni u radu sakupljeni su od jednog izvora budući da autor nije imao pristup podacima sličnih institucija, a koji bi bili korisni za usporedbu. Originalnost/vrijednost. Koristeći se empirijskim primjerima, rad predstavlja koliko koristan virtualni muzej može biti za podizanje svijesti o kulturnoj baštini. To je posebno važno u vrijeme kada ljudi ne mogu ići na veća društvena okupljanja. Isto tako, rad opisuje događaje i upute rada u kriznim situacijama kao što je potres, kojima je autor svjedočio i u kojima je sudjelovao.