(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2018)
Ubrzani razvoj tehnologije i povećanje broja dostupnih online usluga promijenili su očekivanja korisnika vezana za sadržaj i usluge na mrežnim sjedištima knjižnica. Prigovori korisnika najčešće su usmjereni na poteškoće povezane s navigacijom i sadržajem u kojem se intenzivno koristi žargon najčešće razumljiv samo knjižničnom osoblju. Da bi mrežno sjedište knjižnice bilo usklađeno s korisničkim potrebama, očekivanjima i mogućnostima korištenja, prilikom dizajna i izrade mrežnog sjedišta potrebno je primijeniti pristup koji se naziva dizajn usmjeren korisniku. Ovaj rad će predstaviti proces dizajna i razvoja mrežnog sjedišta knjižnice u skladu s pristupom koji uključuje razumijevanje karakteristika i potreba korisnika knjižnica, mjerilo usporedbemrežnih sjedišta knjižnica sličnog profila, analizu korisničkih potreba, definiranje strategije sadržaja, analizu zadatka, sortiranje kartica, izradu prototipa, heurističku evaluacija i testiranje upotrebljivosti. Pristup i proces predstavljen u ovom radu temelji se na osobnom iskustvu autorice te primjerima dobre prakse.