(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2017)
Tehnička i industrijska baština iznimno su važan dio kulturne baštine u svijetu i Hrvatskoj. Njihovo čuvanje i zaštita predstavlja izazov na mnogim razinama. Važan je segment u očuvanju tehničke i industrijske baštine i njezina dokumentacija koja je često odvojena od predmeta svoje provenijencije. Dokumentacija u kontekstu industrijske baštine predstavlja sve pisane, tiskane i elektroničke dokumente vezane uz određenu industriju te svu dokumentaciju nastalu kao dio proizvodnog procesa. Tehnička dokumentacija predstavlja svu dokumentaciju koja na neki način opisuje tehnički predmet ili je vezana uz njega. Dugotrajno čuvanje, zaštita i dostupnost dokumentacije o industrijskoj i tehničkoj baštini procesi su pred kojima stoje brojni izazovi. Svrha je ovoga rada1 skrenuti pozornost na problematiku zaštite dokumentacije o industrijskoj i tehničkoj baštini te dati uvid u izazove istraživanja te problematike u Hrvatskoj.