(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2017)
Digitalni repozitorij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti platforma je nastala 2008. godine. Četrnaest Akademijinih jedinica trenutno zastupljenih u repozitoriju neprestano nadopunjuje postojeće zbirke te stvara nove, povećavajući opseg dostupne digitalizirane građe. Osim toga širi se i spektar usluga koje repozitorij nudi svim potencijalnim korisnicima. U radu će biti prikazana tri nova modula, ujedno najnovije funkcionalnosti administratorskog i korisničkog sučelja. Jedan je od njih DOI-modul koji će omogućiti dodavanje DOI-oznake (Digital Object Identifier) bilo kojem tipu zapisa pohranjenog u repozitoriju. Na taj će se način osigurati permanentna poveznica za pronalaženje određenog dokumenta, čak i u slučaju da dođe do promjene njegova URL-a. Ostala dva modula usko su povezani, a njihova je svrha omogućiti elektroničku razmjenu publikacija, trenutno jedinstvenu u Hrvatskoj. Modul objave omogućit će da se uvjeti dostupnosti Akademijinih izdanja na internetu odrede za svaku publikaciju pojedinačno. Drugi modul, Modul preuzimanja, odnosi se na preuzimanje datoteka izravno iz repozitorija. Putem tih dvaju modula nastojat će se osuvremeniti tradicionalna aktivnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razmjena publikacija sa znanstvenim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, a koja je u posljednje vrijeme u značajnom padu zbog velikih troškova poštarine i pomanjkanja fizičkog prostora za smještaj knjižne građe.