(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2016)
Ekonomska kriza koja je označila kraj prvog desetljeća 21 stoljeća utjecala je na nakladništvo u Litvi kao i drugdje u svijetu. Razgovor sa zaposlenicima u nakladničkom sektoru otkrio je zanimanje litavskih nakladnika za stručnim usavršavanjem, međutim ostalo je nejasno kakvu vrstu usavršavanja i u vezi s kojim temama nakladnici žele. Usuradnji s Udrugom litavskih nakladnika oblikovano je i provedeno istraživanje potreba za usavršavanjem i stručnim razvojem litavskih nakladnika. Na upitnik zatvorenog tipa odgovorilo je 146 ispitanika iz otprilike 50 nakladničkih kuća. Pilot-istraživanje pokazalo je da se nakladnici u Litvi zanimaju za stručno usavršavanje. Premarezultatima potreba za usavršavanjem među zaposlenicima litavskih nakladničkih kuća ovisi o prijašnjem iskustvu u usavršavanju: što je više tečajeva zaposlenik prošao ranije, izražava veću potrebu za nastavkom usavršavanja. 82 % zaposlenika u nakladničkim kućama iz četiri različita područja slaže se/iznimno se slaže s potrebom za usavršavanjem. Vrlo malo ispitanika želi samostalno platiti usavršavanje. Utvrđene potrebe za usavršavanjem odražavaju probleme nakladničkog sektora u Litvi: pitanja autorskih prava najtraženija su tema usavršavanja među zaposlenicima na upravljačkim položajima. Lista željenih tema može se koristiti kao podloga za stvaranje tečajeva za nakladnike.