(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2016)
Nove tehnike i tehnologije skeniranja u neuro-znanosti nude neinvazivne eksperimente i mjerenja. Takve tehnologije sada su pristupačne i mogu se koristiti za istraživanja procesa čitanja u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Istraživački eksperiment usmjeren je na mjerenje promjena pozornosti tijekom čitanja teksta na različitim medijima (uređajima). Pilot-eksperiment je pokazao da se uređaji za mjerenje moždanih valova, koji su jeftini i jednostavni za korištenje, mogu koristiti za testiranje procesa čitanja mjereći pozornost (koncentraciju). Rezultati su pokazali da medij (uređaj) za čitanje utječe na razinu koncentracije i sugeriraju da je manje pozornosti potrebno prilikom čitanja na papiru u usporedbi s ekranom bilo koje veličine ili vrste. Čitanje knjiga (na stranom jeziku) većinom se može smatrati neutralnim na ljestvici razine pozornosti (malo pomaknuto prema 53 na 1-100 ljestvici).