(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
U tradicionalnom životnom ciklusu knjige dogodile su se brojne promjene uvjetovane izmještanjem procesa proizvodnje i uporabe knjige u digitalno okruženje. Logično je postaviti pitanje kako su se takve promjene odrazile na cjelokupni proces pisanja, objavljivanja, raspačavanja, čitanja, ali i dugoročnog očuvanja knjiga. Ovaj je rad usmjeren na razmatranje problematike vezane uz zaštitu i arhiviranje objavljenih autorskih radova u digitalnom okruženju u svrhu njihove dugoročne dostupnosti. Cilj je rada dati pregled relevantnih pravnih, tehničkih, društvenih i organizacijskih pitanja iz kojih proizlaze spomenuti izazovi, prepreke i odgovornosti vezane za dugoročnu zaštitu e-knjiga. Raspravit će se pitanja autorstva, izdanja, promjena i autentičnosti sadržaja, autorskih prava, kriterija odabira građe za zaštitu te podjele odgovornosti, posebno se osvrćući na ulogu nakladnika i knjižničara u tom procesu. Rad se oslanja na pregled literature u danom području te na teorijski model upravljanja zaštitom koji se sastoji od pet aspekata, a u ovome radu služi kao okvir za sustavno razmatranje problematike. Dva temeljna pitanja na koja se želi odgovoriti ovim radom su sljedeća: Koje specifične karakteristike e-knjiga utječu na mogućnosti njihove zaštite? Tko je odgovoran za dugoročnu dostupnost e-knjiga?