(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
U nekim dijelovima svijeta nakladničke su studije etablirano područje istraživanja i visokog obrazovanja i iako to u kontinentalnoj Europi nije slučaj, sve se više uočava potreba za jasnije elaboriranom koncepcijom nakladništva koja se nameće kao važan preduvjet za daljnji razvoj područja i u smislu istraživanju i u smislu poučavanju. Rad polazi od usporedbe napredne samo-koncepcije nakladničkih studija i pitanja kriterija koji trebaju biti ispunjeni da bi se neko područje (poput nakladničkih studija) moglo nazvati znanstvenom disciplinom. Kao dodatan izvor za moguće jasnije oblikovanje takve samo-koncepcije, u radu se predstavljaju prvi rezultati empirijskog istraživačkog projekta koji je još uvijek u tijeku, a kojem su osnova dubinski stručni intervjui s predstavnicima nakladničkih studija, studijskih programa i znanstvenih institucija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njihovi odgovori daju uvid u temeljna pitanja povezana s nakladničkim studijima kao disciplinom, koristeći pritom pristup gradnje odozdo (bottom-up). Nakon predstavljanja jasnog i različitog sjevernoameričkog pogleda kao dodatne referentne točke, rad daje daljnje priloge raspravi o nakladničkim studijama.