(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Pismenost je složeni kulturni i društveni fenomen s višestrukim utjecajima na individualnoj i društvenoj razini. Ovaj rad predstavlja višedimenzionalni model pismenosti koji se odnosi na jezičnu, kognitivnu, društveno-kulturnu, razvojnu i obrazovnu dimenziju. Korištenje pismenosti je događaj koji podrazumijeva korištenje i/ili prisutnost svih dimenzija pismenosti. Korištenje novih tehnologija i pojava digitalne pismenosti dalo je pojmu pismenosti nova značenja. Treba naglasiti dva glavna procesa: (a) u pisanom tekstu sve više dominiraju slike i (b) knjiga će biti zamijenjena ekranom. Te činjenice otvaraju barem dva pitanja: što je budućnost pismenosti i koji su psihološki, društveni i kulturni učinci tih promjena? Cilj je ovoga rada predstaviti psihološki pogled na vještine pismenosti sa skromnom težnjom da se ponudi bolje razumijevanje knjižničnih korisnika i ne-korisnika.