(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2013)
U radu se medijski diskurs o čitaonicama i knjižnicama analizira kao povijesni fenomen koji opisuje mjesto i ulogu čitaonica i knjižnica u Dalmaciji između 60-ih godina 19. st. i Prvoga svjetskog rata. Članci u dalmatinskim novinama iz toga razdoblja, kao materijalizirani oblici diskursa, nude odgovore na bitna pitanja povijesti hrvatskog knjižničarstva: pod kojim su se uvjetima osnivale čitaonice i knjižnice te kakav je temeljni koncept određivao njihovo mjesto i ulogu u konkretnom povijesnom razdoblju. Opisuje se povijesni kontekst, uvjeti pojavljivanja diskursa, funkcije i tip diskursa, konceptualna struktura i transformacijski procesi prema novim diskursnim praksama. Analizom je diskursa utvrđeno da su čitaonice i knjižnice kulturne činjenice na koje snažno utječe socijalni kontekst. Uočene su dvije faze u razvoju diskursa: u prvoj fazi diskurs snažno sudjeluje u metaforičkim igrama i konstrukciji mitskih struktura - etničkog identiteta, narodnog jedinstva i jezične zajednice. Na konceptualnoj razini uloga čitaonica i knjižnica prepoznaje se u dekonstrukciji tradicionalnih odnosa - one su teritorijalno zaokruženo ekskluzivno mjesto simboličke produkcije, tvorbe novih društvenih struktura i kulturnih vrijednosti. U tom kontekstu, aktivnosti knjižnica znatno su manje medijski prezentirane nego druge aktivnosti čitaonica. Drugu fazu, koja počinje sredinom 90-ih godina 19. st., obilježava umnožavanje diskursa, diferencijacija organizacijskih oblika i funkcija knjižnica od ostalih funkcija kulture te snažan upliv novog diskursa. Medijski diskurs prezentira promjenu konceptualnih struktura, pa se mjesto i uloga knjižnica tumače u okviru sve snažnije uloge znanja i obrazovanja u ostvarivanju ciljeva društva u zaoštrenoj socijalnoj diferencijaciji i potrebi daljnje izgradnje modernoga društva i kolektivnog subjektiviteta. Osnovno je obilježje ove razvojne faze, ako tražimo razliku u odnosu na prethodnu, snažan upliv diskursa o znanju, institucionalno podržanog ulogom knjižnica u njegovoj distribuciji.