(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2013)
Cilj je rada, koristeći ponajprije izvornu arhivsku građu, prikazati povijest čitaonica i knjižnice u Podsusedu tijekom 20. stoljeća. Gradivo sačuvano u Hrvatskom državnom arhivu, izvorna tiskana i rukopisna Pravila čitaoničkih društava, zapisnici s osnivačkih i redovnih skupština, uz dokumente drugih društava toga vremena, opisuju ustroj i rad čitaonica. Uz navedene dokumente, za rekonstrukciju načina rada i utjecaja Susedgradske čitaonice na život Podsuseda toga vremena od velikog su značaja sačuvani dokumenti i fotografije u privatnim zbirkama stanovnika Podsuseda. U njima je zabilježen bogat kulturni rad čitaoničkog društva i njegova uloga u kulturnom i javnom životu Podsuseda. Pod utjecajem razvoja čitaoničkog pokreta u Hrvatskoj osnovana su i prva čitaonička društva u Podsusedu: Susedgradska čitaonica (1913.), koja 1923. godine mijenja ime u Hrvatska čitaonica u Podsusedu, te Hrvatska čitaonica Croatia u Podsusedu, u tvorničkoj kantini Tvornice Portland cementa (1923.). Današnja Knjižnica i čitaonica za djecu i odrasle započela je s radom 1951. godine u prostorijama tadašnjeg Doma kulture u Podsusedu i od tada neprekidno djeluje. Doprinos je rada utvrđivanje temeljnih obilježja razvoja podsusedskog knjižničarstva tijekom 20. stoljeća.