(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2012)
Cilj je rada analitički opisati kazalo u kontroverzijskom katekizmu fra Antuna Bačića Istina katolicsanska iz 1732. godine djelomično se koristeći metodologijom Hansa Wellisha primijenjenom na analizu kazala u inkunabulama i knjigama tiskanim od 16. do 18. stoljeća te usporediti navedeno kazalo s već proučenim i opisanim kazalima u knjigama iz 18. stoljeća. Cilj je, također, pokazati da je dio hrvatskih autora i tiskara pratio trendove suvremenika te da su u knjige ugrađivali kazala držeći ih važnim informacijskim pomagalom koje olakšava korištenje sadržajem samoga djela. Rad u prvom dijelu donosi kratak prikaz razvoja kazala kao informacijskog pomagala za snalaženje u knjigama, opisuju se njihova glavna obilježja te se osvrće na vrste kazala koja su se mogla pronaći u tiskanim knjigama. Drugi dio rada posvećen je samoj analizi kazala u navedenom katekizmu. Doprinos je rada dvojak – po prvi put izrađena je dubinska analiza kazala neke knjige tiskane na hrvatskom jeziku u 18. stoljeću, čime se omogućuje potvrđivanje ili opovrgavanje zaključaka donesenih na temelju istraživanja ranih hebrejskih i latinskih rukopisa te francuskih i britanskih knjiga tiskanih od 16. do 18. stoljeća. Budući da se analiza u ovom radu temeljila na samo jednoj knjizi, ostavlja se mogućnost provedbe takvog tipa istraživanja na većem korpusu hrvatskih knjiga. Također, zaključci doneseni na temelju analize jedne knjige, kontroverzijskog katekizma iz 18. stoljeća, ne mogu se generalizirati.